Navigatie overslaan.
Start

DIS 29500

DIS 29500, oftewel OOXML, is goedgekeurd door de ISO.
Dit wil dus zeggen dat ISO standaarden absoluut waardeloos zijn geworden...

 • Alhoewel OOXML als standaad is goedgekeurd, moet de laatste versie van de specificatie nog gemaakt worden, want die was nog niet af.
  ISO vindt het geen probleem dat een goedkeuring over een bepaald document overgedragen wordt aan een nieuw (ander) technisch document.
 • Er is nog geen enkele implementatie van deze specificatie, en toch is deze volgens de fasttrack procedure goedgekeurd.
  De fasttrack procedure is bedoeld om de-facto standaarden officiëel een standaard te maken.
 • Alhoewel OOXML nu oficiëel een standaard is, kan enkel Microsoft op een legale manier een implementatie maken omdat veel van hun OOXML door patenten is beschermd.
  Dit is in strijd met de bedoelingen van het ISO en de essentie van "standaarden".
 • Zelfs al zouden deze honderden patenten geannuleerd worden, dan nog kan een 3rd party veel dingen niet implementeren. De OOXML specificatie zelf is namelijk wel bekend, maar kan proprietary dingen bevatten zoals Word 97 binairy data, en bevat veel verwijzingen naar Microsoft software. In OOXML moet je bijvoorbeeld dingen doen "like word 6" of "the same way as Excel", enkel mogelijk door Microsoft, want die dingen zijn niet vrijgegeven.
  Ook dit staat lijnrecht tegenover de doelstelling van het ISO, namelijk standaarden definiëren om interoperabiliteit te verhogen.
 • Er zijn gigantisch veel onregelmatigheden gebeurd bij het stemmen en veel nationale afdelingen hebben bezwaar aangetekend.
  Toch vindt de ISO het niet nodig om een onderzoek in te stellen.
 • ...

Standaarden zijn heel erg belangrijk voor eindgebruikers, helaas zijn de huidige bestuursleden van de ISO niet in staat om ervoor te zorgen dat standaarden belangrijk blijven doordat tegenwoordig blijkbaar pseudo-standaarden goedgekeurd worden.
Dit is een belangrijk precedent en zorgt ervoor dat de definitie van "standaard" enorm verwaterd en afgezwakt wordt.
Binnenkort hebben we implementaties van dezelfde standaard die niet compatibel zijn. En OOXML is bedoeld voor exact het tegenovergestelde.

Microsoft heeft enorm veel bedrijven betaald om lid te worden van ISO en op die manier dus een positieve stem te kunnen uitbrengen. De normale ISO leden stemden tegen, nieuwe bedrijven werden lid en stemden voor met het gevolg dat de stem wordt omgekeerd.
De ISO volgt daardoor niet hun eigen regels op i.v.m. het last minute wijzigen van stemmen en de periode die een bedrijf lid moet zijn voordat ze een stem kunnen uitbrengen. Onvoorstelbaar.

Ik heb daarom dus absoluut geen medelijden met de ISO omdat zij momenteel geen enkele standaard goedgekeurd kunnen krijgen.
Om iets goed te keuren moet er namelijk een bepaald percentage van de stemgerechtigden stemmen, en deze nieuwe eenmalige stemmers laten natuurlijk momenteel niets meer van zich horen...

Langs de positieve zijde, is microsoft nu natuurlijk verplicht om hun implementatie van OOXML volledig compatibel te maken met de zojuist goedgekeurde standaard, ook met alle bugs erin. (De standaard kan namelijk geen datums correct berekenen.)
Mocht Microsoft toch van de OOXML standaard afwijken, dan is het geen OOXML meer, en dat is dan weer een reden voor de Europese unie om een boete op te leggen. ;-)

Momenteel is OOXML dus enkel wat gebakken lucht.
ODF is ook een ISO standaard, heeft wel al heel wat implementaties, en werkt perfect.

Kies maar.

Vive l'Europe ...

Mocht Microsoft toch van de OOXML standaard afwijken, dan is het geen OOXML meer, en dat is dan weer een reden voor de Europese unie om een boete op te leggen. ;-)

Toch enige schizofrenie bij de Europese instellingen. De Europese Commisie heeft net een miljoenencontract (50 miljoen) getekend met Fujitsu-Siemens en dit voor Microsoft licenties. 

Dus je kan het ook op z'n kop zetten: IT strategie van EC is met open source en open standaarden te werken --> OOXML wordt ISO "standaard" --> EC kan met Microsoft blijven werken

Strange days ...

In Noorwegen...