Navigatie overslaan.
Start

Verkiezingen

Binnenkort weer verplichte verkiezingen.

Sinds het electronische stemmen is de transparantie van de verkiezingen verdwenen, want hoe kan ik controleren wat er op die magnetische strip staat? Heel simpel: Niet!

Maar sinds de electronische identiteitskaart heb ik ook nog een ander probleem, want de naam die er op mijn oproepingsbrief staat is niet dezelfde als op mijn identiteitskaart, en beide zijn niet volledig.
En dat verschilt dan ook nog van hetgeen er op mijn rijbewijs staat, hetgeen ook anders is als er op mijn bankkaart staat, enz...
Blijkbaar heeft iedereen in België zijn eigen systeem om namen af te korten uitgedacht. Ik kan begrijpen dat je niet alles op een beperkte plaats fysiek kan afdrukken en daardoor dus moet afkorten, of weglaten, maar electronisch opslaan zou toch geen probleem mogen zijn.
Blijkbaar wel.

Om het nog erger te maken, is de naam op de oproepingsbrief het enige dat ik heb om mijn identiteit te bewijzen: Geen ID kaart nummer, geen rijksregister nummer, niets...

En als men zelfs zoiets simpels, met een dergelijk hoge visibiliteit, niet correct kan uitvoeren, zou het mij dus niet verwonderen moest er nog het een en ander "onzichtbaar" mislopen.
Hoe kan ik als inwoner bijvoorbeeld controleren/verifiëren dat alle stemmen geteld zijn? Transparantie, en controleerbaarheid zijn de bouwstenen van een democratie.

Voor de rest snap ik er ook totaal niets meer van:

Dezelfde politiekers die streven voor één Europa, willen wel dat België opgesplits blijft in verschillende kieskringen.
Dat gaat er bij mij dus niet in.

Bij gemeente verkiezingen kan ik enkel kiezen tussen kandidaten uit de gemeente, perfect normaal.
Ik heb nooit begrepen waarom ik bij Belgische federale verkiezingen ook beperkt ben tot een bepaald gedeelte van de kandidaten
Waarom ik bij Europese verkiezingen dan ook op Belgische kandidaten moet stemmen is mij al helemaal een raadsel. Als Belgische politici België al niet kunnen regeren, dan lijkt het mij een slecht idee om dezelfde politici iets te zeggen te geven in Europa.

Misschien viel het mij vroeger niet op zo hard op, maar zijn politiekers altijd zo'n kleuters geweest?
Ik heb geprobeert om wat debatten te volgen, maar ik zag alleen pestkoppen die de andere kandidaat probeerden zwart te maken.
Als er al gedebatteerd werd, heb ik geen enkel gefundeerd argument gehoord. Geen enkel.

Toch is kiezen in België vrij gemakkelijk. Dat vind ik toch:

De meeste politici die op TV komen, komen niet echt intelligent over, dus die vallen sowieso af. (Ook al omdat ze meestal hun kans al gehad hebben.)

Sommigen zeggen af en toe wel eens iets intelligents, en dat is positief. Maar we moeten wel even checken of dat niet toevallig was, of dat het niet een "gestolen" uitspraak is van iemand anders.

Helaas zijn de meest intelligente politici, degenen die niet aan politiek doen, en daardoor vaak ook een niet-verkiesbare plaats hebben...