Navigatie overslaan.
Start

Bijsluiters

Vandaag tientallen keren mogen aanhoren op de radio en in het nieuws op TV:

Vanaf vandaag zijn de bijsluiters van alle geneesmiddellen die in België (legaal) verkocht worden ook on-line te lezen op de website van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.)
Speciaal voor mensen die de bijsluiter kwijtgeraakt zijn, en voor mensen die moeilijkheden hebben om de kleine lettertjes te lezen.

Mijn eerste gedacht was: "Eindelijk. De overheid ontdekt het internet. Geweldig initiatief zodat mensen die dat verloren zijn opnieuw kunnen afdrukken, en mensen die slechtziend zijn het lettertype of het contrast in hun browser kunnen aanpassen, en blinden de tekst laten voorlezen of via hun braille regel de bijsluiter lezen. Misschien is er ook al gedacht aan de semantiek zodat de data ook nuttig kan gebruikt worden, geïndexeerd worden, en makkelijk doorzoekbaar gemaakt."

OK, dat laatste gedeelte over semantiek is misschien we iets te hoog gegrepen voor Brussel, maar er moet er daar toch eentje rondlopen met een paar werkende hersencellen, niet?

Dit wilde ik dus zien, want onze overheid heeft de kwalijke eigenschap, om zelfs de meest triviale IT dingen compleet verkeerd te doen. Zelfs als ze technologie uit de jaren 90 gaan implementeren in 2010.

(In 1997 waren er al kookboeken online, die makkelijk doorzoekbaar waren. Je kon zelfs filteren op ingrediënten, zodat je enkel suggesties voorgeschoteld kreeg waarvoor je niet naar de winkel hoefde.)

Dus, here we go:

Ik surf naar fagg.be, kies mijn taal. Navigeer naar "Gezondheidsproducten".
Ik word begroet door:

Service Temporarily Unavailable

The server is temporarily unable to service your
request due to maintenance downtime or capacity
problems. Please try again later.


Apache/2.2.3 (Red Hat) Server at fagg.be Port 80

 

Ik probeer nogmaals en deze keer lukt het wel.

Ik klik verder op "Geneesmiddelen" en daarna op "Gebruiksaanwijzing".
Je komt dan hier uit: http://fagg.be/nl/gezondheid/geneesmiddelen/gebruiksaanwijzing/index.jsp

Deze volgorde leek mij zeer logisch, maar daar staat niets dat relevant is. Geen gebruiksaanwijzigingen of bijsluiters.

Na een half uur rondgeklikt te hebben op die site, blijk ik op de verkeerde site te zitten.
Ik moet namelijk niet naar http://fagg.be gaan, maar naar http://www.fagg.be

FAUT! Oppernieuw!

Ik ga naar www.fagg.be, ik kies mijn taal. (HINT: Waarom denk je dat webbrowsers tegen jullie webserver zeggen welke taal de gebruiker prefereert?)

Ik klik op "Menselijk gebruik".
Ik krijg een overweldigend aanbod van links, gaande van "Vergunningen", tot "Sunset clause", via "Inspecties", "Klinische proeven", en nog een hoop afkortingen zoals "BCGH" en "CTD", en zelfs een link die mij zou brengen naar de "Verantwoordelijke inzake farmacovigilantie" wat dat ook moge zijn.
Het enige dat mij een beetje in de juiste richting leek was "Goed Gebruik van het Geneesmiddel".
Ik kom na een snelle klik hier terecht: http://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/geneesmiddelen/geneesmidde...

Ik kreeg een hele hoop tekst, met ZIP files en DOC bestanden, waardoor ik heel erg begon te vrezen voor die "toegankelijkheid".
De volgende tekst sprong in het oog "Update: 16/12/2009. Om deze gegevensbank te kunnen raadplegen, moet u deze eerst downloaden op uw computer."
Guess what? Hun gegevensbank is een ZIP file met daarin een Access pseudo-database. Die mensen hebben dus eigenlijk totaal geen idee waar ze mee bezig zijn...

Leuke DB, dat wel, maar ik ben daar niets mee want ik heb geen access, en ze bevat niet de gegevens die ik nodig heb.
Ik zou ook niet weten waarom ik zomaar bestanden zou moeten openen die op een vreemde computer opgeslagen staan.

Uiteindelijk zie ik in het rechtermenu een link staan met devolgende tekst:

Gegevensbank van de vergunde geneesmiddelen voor menselijk gebruik

Ik klik en krijgt:

Service Temporarily Unavailable

The server is temporarily unable to service your
request due to maintenance downtime or capacity
problems. Please try again later.


Apache/2.2.3 (Red Hat) Server at www.fagg-afmps.be Port 80

Een Pentium II met 16Mb RAM? Of gewoon te lui/niet slim genoeg om een reverse proxy op te zetten voor al die statische pagina's?

Na een aantal nieuwe pogingen, lukt het mij uiteindelijk toch om naar de pagina te navigeren, enkel en alleen maar om erachter te komen dat ook http://www.fagg-afmps.be/nl/items/gegevensbank_vergunde_geneesmiddelen/i... niet de juiste URL blijkt te zijn.

Na lang speurwerk blijkt er dus op de "home" pagina, en enkel op deze pagina, een link te staan getiteld: "Samenvattingen van de kenmerken van het product en bijsluiters".
Zou dit zijn wat ik al een tijdje poog te vinden?

Ik weet nu niet of het aan mij ligt, maar  het eerste dat mij opviel was dat deze link naar een IP adres verwijst, en niet naar een gewone domeinnaam, en bovendien iets wil uitvoeren, nl: onclick="logOCSale('isconv=0|m1=Externe link|m2=/nl/index.jsp|m3=http://195.130.154.23/Fagg|m4=|itemcount=1|itemvalue=0');"

Zeer verdacht, dus toch even nakijken, en het IP adres blijkt toe te behoren aan Hostbasket/Telenet. (http://www.db.ripe.net/whois?form_type=simple&searchtext=195.130.154.23)
Blijkbaar heeft de overheid niet alleen geen geld om een deftige website te bouwen, ze hebben ook niet eens geld om een eigen domein/IP range te hebben.

Goed, laten we doen alsof we dat allemaal niet gezien hebben, en gewoon zoeken naar een alledaags geneesmiddel.
Laten we zeggen "Rohypnol", want dat is tegenwoordig het enige dat je op het nieuws hoort. En natuurlijk ook om meer bezoekers op dit blog te krijgen? ;-)

Je krijgt een lijst met PDFjes, waar je, alweer, je taal moet kiezen. (Gebruiksgemak is blijkbaar ver zoek.)

Het ziet eruit als volgt:

 

Zoals je kan zien, is er totaal geen layout. Dit is gewoon een PDFje dat je ook van de website van Roche ook kan downloaden: http://www.roche-pharma.be, wel even zoeken. ;-)
Verder onderzoek leert dat dat ook hetgeen is dat er gebeurd is.
Een of andere jobstudent heeft gewoon alle bijsluiters verzameld en zonder enige vorm van redactie online gezet in een overhaast in elkaar geflanste website.

XML had ik niet verwacht, want dat zou veel te gebruiksvriendelijk zijn.
Maar wat is er toch mis met simpele HTML zodat men braille regels kan gebruiken, het lettertype en lettergrootte zelf kan kiezen, zelf de kleuren en contrast kan aanpassen, de tekst kan laten voorlezen, de tekst kan afdrukken, of gewoonweg een hele hoop bandbreedte kan besparen.

(Er van uitgaande natuurlijk dat blinden of slechtzienden al tot deze pagina geraken...)

Neen, men heeft gekozen voor PDF. Ik moet toegeven dat het beter is dat Word documenten, maar de manier waarop.
De PDF bestanden met geen enkele structuur. Sommige zijn geconverteerd uit Word, anderen rechtstreeks gemaakt met Adobe Creator. En waarom zou je willen publiceren wie het document gemaakt heeft?
De documenten hebben alle versies van PDF v1.1 tot PDF1.5 en er zijn enorm veel verschillende lettertypes in gebruik, waarschijnlijk in de hoop dat er toch 1 bij is dat slechtzienden kunnen lezen. Helaas zijn er ook lettertypes die ik niet op mijn computer heb.
Zelfs het deftig afdrukken van die PDF bestanden is niet altijd triviaal, want de PDF's zijn niet eens allemaal A4 formaat om de een of andere duistere reden.

 

 

Dit is gewoon zielig prutswerk. Meer kan ik er niet over zeggen.
Weer zoiets waardoor de overheid denkt trots te mogen zijn op zichzelf, terwijl de rest van de bevolking, die vaak wel weet hoe het beter kan, met lede ogen hun belastingsgeld (alweer) in rook ziet opgaan...

Sorry, maar Wikipedia is geloofwaardiger dan de Belgische overheid, een heel stuk duidelijker, veel handiger om nuttige informatie in één oogopslag te zien, vooral veel makkelijker om iets terug te vinden en als kers op de taart werkt het ook nog eens in een gewone webbrowser...

Daar kun je je toch aan

Daar kun je je toch aan verwachten hé.... Ik werk als consultant dikwijls samen met de overheid en ik moet zeggen dat het deze keer misschien wel een van de betere projecten moet geweest zijn: dit is tenminste "af" geraakt in tegenstelling tot zoveel andere projecten waarin massa's geld wordt gepompt en door pure incompetentie en onwillendheid naar de vaantjes worden geholpen...Dat ze daar maar eens grote kuis gaan houden!