Navigatie overslaan.
Start

file

En daarmee bedoel ik niet massaparkeren op de autosnelweg, maar het Linux commando "file".

Het file commando geeft informatie over een bepaald bestand:

# file /etc/hosts
/etc/hosts: ASCII text
# file /bin/bash
/bin/bash: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), for GNU/Linux 2.4.1,
dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.4.1, stripped

Het commando kan ook leuke informatie weergeven over allerlei bestanden, bijvoorbeeld de resolutie van images, videobestanden, etc...

# file graph.gif
graph.gif: GIF image data, version 89a, 382 x 327
# file video.avi
video.avi: RIFF (little-endian) data, AVI, 320 x 240, 30.00 fps, video: DivX 3 Fast-Motion,
audio: MPEG-1 Layer 3 (mono, 44100 Hz)

Om die manier kan je leuke scriptjes schrijven om bestanden te sorteren, of om security gerelateerde dingen te doen: Een geuploade "Britney_Naked.jpg" die volgens het file commando een executable is, is natuurlijk meer dan verdacht...

In tegenstelling tot Windows vertrouwt Linux niet op de extentie van een bestand om te weten wat iets is. Een "bestandsextentie" bestaat zelfs niet eens in Linux.
Ook al zou je de bovenstaande files andere namen geven met rare extenties, of zelfs geen, dan toch zullen de bestanden correct herkend worden:

# file click_me.jpg
click_me.jpg: MS-DOS executable PE  for MS Windows (GUI) Intel 80386 32-bit

Zoals je ziet beperkt het "file"-commando zich niet tot 1 platform of O.S., want vandaag de dag met virtuele machines en emulatie moet je je ook beschermen tegen threats die niet eens native zijn op jouw favoriete O.S. en platform...

(Dat moet trouwens sowieso, want een Apache/Linux webserver, kan een threat zijn voor een windows client, en omgekeerd. Maar eigenlijk heb ik nog geen windows software gezien die dat kan...)

Beste Johan, Om je enkele

Beste Johan,

Om je enkele vragen te stellen heb ik enkele weken terug een mail gestuurd naar webmaster[at]knudde(punt)be maar ik heb nog altijd geen reactie van je gehad.

Ik was dan ook benieuwd of je de mail gehad en gelezen hebt maar verkiest om niet te antwoorden (alle begrip daarvoor) of dit een technisch probleem is.

Gelieve via deze weg iets te laten weten.

Antwoord

Hallo,

Je maakt het mij nogal moeilijk:

Ten eerste krijg ik nogal wat mail binnen, dus zou het kunnen dat ik niet op alles reageer. (Het is een feit dat ik niet op alles reageer.)

Ten tweede lijkt het erop dat je hier met een andere naam en totaal ander (tijdelijk) email adres bent ingeschreven.

Dus, als ik een email gehad zou moeten hebben van iemand met de gegevens zoals ingegeven op deze site, dan is er inderdaad een technisch probleem.

Ik denk het echter niet en gok erop dat jij Ruben heet.
Dus, hier komt het antwoord: Neen, ik heb geen MSN, en neen ik zit niet op IRC, maar mail me gerust jouw prangende vraag.

P.S.: Het is "nieuwsgierig".