Navigatie overslaan.
Start

Koopkracht

De wereld is één groot dorp geworden.
Alles wordt geglobalisseerd zodat bedrijven overal kunnen opereren en concureren met andere bedrijven die zich aan totaal andere voorschriften moeten houden.

Alhoewel bedrijven overal ter wereld zaken willen doen (Goedkope grondstoffen kopen in land A, goedkope werkkrachten gebruiken in land B, verkopen met veel winst in rijk land C.), kan de consument zelf bijna nooit van dergelijke voordelen genieten.

Het internet wordt ook vaak voorgesteld als een plaats waar je kan kopen en verkopen tegen de snelheid van het licht via websites en virtueel geld.
De realiteit is echter anders:

 • Delivered Abroad, June 26, 2008, 10:19 am, BELGIUM
 • At Foreign Delivery Unit, June 26, 2008, 8:20 am, BELGIUM
 • Out of Foreign Customs, June 25, 2008, 1:26 pm, BELGIUM
 • Into Foreign Customs, May 19, 2008, 11:25 am, BELGIUM
 • Into Foreign Customs, May 17, 2008, 6:10 pm, BELGIUM
 • Arrived Abroad, May 17, 2008, 2:14 pm, BELGIUM
 • International Dispatch, May 15, 2008, 11:28 am, MIAMI
 • Processed, May 15, 2008, 8:38 am, MIAMI, FL 33112
 • Acceptance, May 14, 2008, 5:34 pm, BIRMINGHAM, AL 35243
 • Electronic Shipping Info Received, May 14, 2008
 • Processed, May 14, 2008, 2:28 pm, BIRMINGHAM, AL 35203

Met alle kosten erbij (Fomaliteiten, Kosten voor voorschot, Stockagekosten, BTW, Douane rechten, enz...) was alles toch nog goedkoper wegens de zwakke Dollar.
Maar als het 3 dagen duurt om een pakket fysiek duizenden kilometers te vervoeren, en 29 dagen om gewoon wat papierwerk te doen, dan vraag ik mij af waarom ik de volgende keer deze weg nog zou volgen.
(Ik heb zelfs al gewoon een probleem met het feit dat ik X dagen stockagekosten moet betalen omdat die dienst X dagen nodig heeft om iets te verwerken. Ook al is is maar een klein bedrag, het gaat om het principe.)

Er zijn mogelijkheden genoeg om dingen illegaal in te voeren, zonder dat deze langs de douane passeren. (Drugs, namaakgoederen, mensen, ...)
En als smokkelen op alle vlakken voordelen biedt dan legaal iets doen, dan werkt dat smokkelen in de hand. Ik dacht dat het de bedoeling was om ervoor te zorgen dat de legale manier de meeste voordelen biedt.
Door iets het land binnen te smokkelen, bespaar ik niet alleen een hoop tijd en geld, maar omdat de douane dan minder werk heeft met mijn pakket gaan andere mensen een snellere service krijgen.
Een win/win/win situatie.

Hieronder nog enkele truuks om irritante beperkingen te omzeilen.

DVDs

Als ik een DVD in het buitenland wil kopen, dan maakt de DVD industrie dat met opzet incompatibel door de wereld op te delen in DVD zones.
Ik kan geen DVD in Azië kopen en op een Europese DVD speler afspelen. Dat werkt gewoonweg niet.
Ik kan ook niet gewoon een Aziatische DVD speler kopen, want die werken op andere voltages en hebben een ander TV aansluitsysteem.

Helaas komt niet iedere film uit in iedere DVD zone, en zelfs als dat het geval is, zijn er soms verschillen tussen de DVD zones. Films die bijvoorbeeld zowel in de US als in Europa vertoond worden, hebben vaak andere scenes, en soms zelfs een compleet ander einde.
En dan zwijg ik nog over de verschillende release datums. Soms wordt een DVD in Europa pas anderhalf jaar later gereleased dan in een andere zone.

Gelukkig hoef je niet te wachten omdat iemand beslist heeft om een film later te releasen in jouw geografische zone. Het is perfect legaal om een film in het buitenland aan te kopen, ook al wordt dit sterk ontmoedigd door de DVD zones.
Als je Linux hebt, is dat geen probleem. Koop de DVD en hij zal moeiteloos afspelen. Als bijkomend voordeel kan je in Linux zelfs die irritante meldingen aan het begin overslaan en rechtstreeks naar het DVD menu springen. (Dat is vaak zelfs de default instelling.)

Als je geen Linux hebt, of als je geen geld wilt uitgeven, kan je de film nog steeds downloaden...
Als een bedrijf geld wil verdienen door verkoop, dan moet het die producten aan de klanten kunnen aanbieden in een formaat dat de klant kan gebruiken. Doet het dat niet, dan zijn er ongetwijfeld andere mensen die die producten illegaal aanbieden.

Dit geldt ook voor klantonvriendelijke DRM restricties, waarbij er vaak illegaal DRM vrije versies worden aangeboden.

Zolang er vraag is, zal er aanbod zijn. Simpele markteconomie.

Films uit Bollywood zijn volgens mij veel beter dan recente films uit Hollywood. Momenteel probeert de Amerikaanse filmindustrie (die de DVD zones beheren) echt alles om Bollywood films uit de niet-Aziatisch DVD zones te weren. Vandaar dat veel Bollywood films tegenwoordig op zonevrije DVDs worden verkocht.

Website content

Als ik bepaalde websites wil zien, dan krijg ik soms een melding dat ik mij niet in de juiste geografische locatie bevind.
De BBC heeft bijvoorbeeld zo goed als al zijn archieven online staan. Aangezien de BBC enorm goed is in het maken van documentaires, wil dat zeggen dat ook ik geïnteresseerd ben om bepaalde documentaires te bekijken.

Helaas pindakaas.
Ik bevind me niet in Groot-Britannië, dus ik kan de documentaires niet bekijken.

Maar ik hoef me ook helemaal niet in Groot-Britannië te bevinden.
Er zijn genoeg Britten, die niet in Groot-Britannië wonen, maar toch belastingen betalen aan dat eiland. Ook deze mensen hebben recht op toegang tot de archieven van de BBC.
Dus in feite moet je gewoon ervoor zorgen dat de BBC, of eender welke andere website, denkt dat je toch uit Groot-Britannië komt.

Lang leve proxyservers!

Er zijn genoeg open proxyservers op het internet, gratis en betalend, die je kan gebruiken om dergelijke websites te misleiden.
Een proxy server gebruiken is niet illegaal, en als je dan toegang hebt tot de content is dat mooi meegenomen. Als je de juiste proxyserver gebruikt, dan weet je vaak niet eens dat de inhoud eigenlijk gerestricteerd is.

Export restricties

In Europa valt dat nogal mee. Toch komt het soms voor dat je in een Nederlandse (web)winkel bepaalde items niet kan kopen omdat deze niet geëxporteerd mogen worden uit Nederland. (Of geïmporteerd in België.)
(Vrij verkeer van goederen in de volledige Europese unie is eigenlijk maar een grap.)

Buiten de Europese unie wordt het vaak nog erger.
Gelukkig ligt de controle hierop vaak bij de winkel zelf. Dus van zodra je pakket vertrekt uit de winkel, kan dat nog alle kanten opgaan.

Er zijn mensen (en bedrijven) die pakketten forwarden. Vaak tegen betaling.
Als je bijvoorbeeld iets uit een Noord-Amerikaanse winkel wil kopen, en het wordt niet naar België verstuurd, dan kan je een Noord-Amerikaanse dienst aanspreken.
Je laat de winkel je aankoop versturen naar de packet forwarding dienst, en deze stuurt het verder naar jou.

Toch hoef je niet altijd zo'n dienst aan te spreken, dankzij de vriendelijke post.

Bij de posterijen intern worden er ook soms fouten gemaakt. Iets voor ditributiecentrum A, komt bijvoobeeld in distributiecentrum B terecht. De post stuurt dit dan intern door van B naar A en vaak merk je daar niets van.
Ook probeert de post altijd om een pakketje af te leveren, ook al is het adres verkeerd.

Veel Amerikaanse winkels leveren zonder problemen aan Canada.
Wat denk je dat er zal gebeuren als ik in de webwinkel het volgende adres opgeeft?

Johan
Appelstraat 0
B-1234 Banaan
Cannada

De Amerikaanse webwinkel stuurt het pakket via internationale post naar Canada.
De Canadese post kent geen gemeente in Canada met postcode "B-1234" en naam "Banaan", dus besluit dat het pakket verkeerd geleverd is.
Aan de hand van de postcode besluit de Canadese post dat dit eigenlijk voor België moest zijn, en forward het pakket naar België.

Die forward is gratis!
Deze truuk kan je dus ook gebruiken om (veel) te beparen op transportkosten in de webwinkel. (Naar Canada is veel goedkoper dan naar België.)

Als je ooit wil importeren van, of exporteren naar een land (C) dat niet officiëel erkend wordt door het andere (A), dan kan je met deze truuk een land (B) uitkiezen dat beide landen (A en C) wel officiëel erkend.

De wereld is niet erg simpel, maar het lukt wel...

Forwarding

Heh, die laatste truc kende ik nog niet :)

Btw, weet jij hoe het juist zit met invoerrechten e.d.? Ik dacht dat tot een bepaald bedrag dit gratis was...  UPS echter rekent voor elk bedrag iets aan...

Kosten

Er zijn meerdere kosten:

 • BTW, is natuurlijk 21% op het totale bedrag. (Kostprijs + douanerechten.)
 • Douanerechten, hangt af van hoeveel het kost, wat het is, wie het verstuurt, enz... Ik vind geen goede informatie hierover.
 • Formaliteiten, hangt af van wie de papieren invult. Als je dat zelf wil, dan betaal je toch nog een klein bedrag omdat men de papieren naar jou moet doorsturen.
 • Extra kosten, soms zijn die erbij, soms niet.

Reken dat er nog ingeveer 1/3 bij komt...