Navigatie overslaan.
Start

Vallende katten

Katten die in de lucht gegooid worden, komen vroeg of laat ook weer naar beneden.
Ook katten die in een boom klimmen, zullen daar ooit ook weer eens uit moeten springen.
En dan heb je natuurlijk ook nog de talloze experimenten uit het verleden waarbij men katten uit het raam van flatgebouwen gooide.

Dus, waarom lijken katten 9 levens te hebben als je ze vanuit de hoogste verdieping uit het raam gooit?
Alweer een Trivia met Johan? :-)

In de eerste plaats komen katten niet op hun kop terecht als ze vallen op het troitoir. Dit zorgt al voor een veel grotere overlevingskans.
Katten beginnen vanaf de 3de/4de week ouderdom de reflex te krijgen om bij een val ervoor te zorgen de ze op hun pootjes terecht te komen.
Na 7 weken ouderdom is deze reflex geperfectioneerd en vanaf een hoogte van ongeveer 30cm kunnen katten steeds ervoor zorgen dat ze op hun pootjes terecht komen.
Onder de 30cm is het niet zo belangrijk hoe ze neer komen omdat de erg lage valsnelheid niet veel negatieve impact heeft op een kat.
(Ter info: 30cm is wel al te veel voor een banaan.)

Als een kat valt vanuit een grote hoogte, dan zal zij onder invloed van de zwaartekracht steeds sneller en sneller gaan vallen totdat er een evenwicht bereikt is tussen de luchtweerstand en de zwaartekracht. Dit is de "terminal velocity".
Deze maximale snelheid is lager dan hetgeen er nodig is om een kat tot kattemoes te transformeren.
Meer zelfs, indien een kat zo lang kan vallen zodat deze maximale valsnelheid bereikt wordt, relaxt de kat haar spieren en zal het neerkomen minder schade tot gevolg hebben.
Dit verklaart de toename van kwetsuren bij steeds groter wordende hoogtes tot de 6de/7de verdieping waarna het aantal kwetsuren terug afneemt.

Het geheim is de verhouding van buitenoppervlakte op gewicht, hetgeen de maximale valsnelheid en impactkrachten bepaald, en de opbouw van hun skelet.
(Wilde) katten zijn dieren die in bomen leven, en ze zijn er evolutionair op voorzien om af en toe eens te vallen. Hun pootjes (skelet en spieren) zijn als het ware goede schokabsorbeerders geworden.

De overlevingskansen van katten die om de een of andere reden zonder valscherm vanaf een grote hoogte naar beneden donderen is daarom ongeveer 90%. (Hoe warmer het weer hoe groter de overlevingskans.)
9 keer van de 10 loopt alles dus goed af en daardoor lijken katten dus inderdaad 9 levens te hebben.

Conclusie: Katten een belachelijke kleine afstand omhoog gooien op een trap is enkel schokkend voor mensen die op een andere planeet leven.

P.S.: Honden hebben geen enkele overlevingskans vanaf de 6de verdieping...