Navigatie overslaan.
Start

Vaatwasser

De laatste tijd waren er een aantal problemen met onze vaatwasser, in die zin dat de electriciteit soms volledig uitviel tijden het wassen van de afwas.
Natuurlijk doe ik dan wat iedereen zou doen, en dat is natuurlijk de afwasmachine reverse-engineeren. ;-)

Wat ik altijd zo leuk vind bij het dissassemblen van hardware, is dat je bijna altijd ingenieuze oplossingen tegenkomt voor bepaalde "problemen". Problemen die soms simpel lijken, maar als je even nadenkt dat toch eigenlijk niet zijn.

Ingenieuze oplossingen tegen komen, is iets dat ik met software veel minder heb, vaak is zelfs het omgekeerde waar.

Hardware oplossing: Nice!
Software oplossing: WTF!?

Nu ja, men "verwacht" tegenwoordig eigenlijk dat software vroeg of laat crashed. Maar dat hardware blijft werken, terwijl het eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn wegens slijtage van de onderdelen, etc...

Het hart van de vaatwasser is de timer (Het ging hier over een ouder mechanisch model), en deze bestaat uit 53 stappen. (De eerste en de laatste stap tellen eigenlijk niet echt mee, want die doen niet veel.)
Eens dat ik het volledige programma uitgemapped had en ontdekt wat wat was, was het een kwestie van de vaatwasser aan te zetten, en kijken bij welke stap(pen) de electriciteit uitviel.

In mijn geval waren dat een stuk of 10 stappen en hetgeen deze stappen allemaal met elkaar gemeen hadden, was het gebruik van het verwarmingselement.
Dus, de kans is erg groot dat het verwarmingselement (of bekabeling naar, etc...) de boosdoener was.

Na het demoteren en uitmeten van het verwarmingselement bleek inderdaad dat er een lek was naar de aardverbinding.

Nu, eigenlijk was dat al mijn vermoeden van in het begin, maar reverse-engineering is een reden om te kunnen bewijzen dat een bepaalde component defect was.

Reverse-engineering is natuurlijk ook gewoon leuk, maar als ik zonder aanleiding zomaar de vaatwasser uit elkaar zou halen, dan zou iemand hier dat niet zo leuk vinden... ;-)