Navigatie overslaan.
Start

Winterbanden II

Blijkbaar is er sprake om het gebruik van winterbanden in België te gaan verplichten, want dat zou ook al zo zijn in Duitsland.

Hierbij nogmaals:

  • Winterbanden hebben een voordeel, maar dat is vrij klein en enkel in bepaalde omstandigheden en bij erg lage snelheden. Zie http://blog.knudde.be/winterbanden
  • Winterbanden zijn niet verplicht om in Duitsland rond te mogen rijden.


"Bei Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis darf ein Kraftfahrzeug nur mit Reifen gefahren werden, deren Laufflächenprofil, Laufflächenmischung oder Aufbau für die genannten winterlichen Straßenverhältnisse ausgelegt sind (Winterreifen)."

Vertaald:


Bij gladheid door sneeuw, sneeuwpap (smeltende sneeuw), gladde wegen of gladijs moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met banden waarvan het loopvlakpatroon, de rubbersamenstelling of de structuur is ontworpen voor deze winterse omstandigheden (winterbanden).

Dat op zich wil al zeggen dat je op vrijgemaakte autosnelwegen zonder problemen mag rijden op zomerbanden zolang het niet sneeuwt. (Alhoewel dat geen goed idee is.)

Maar dat is nog niet alles.
Indien het toch zou sneeuwen of glad zou zijn, dan is er enkel een verplichting om banden te hebben met een aangepast loopvlakpatroon, rubbersamenstelling of structuur.
De wet zegt dat banden met het kenmerk M+S of met het symbool van een sneeuwvlokje hieraan voldoen, maar ook all-weather en all-season banden.

Een standaard band op een auto is meestal een "all-season"-band.
Tot zover dus de zogezegde verplichting voor winterbanden in Duitsland.

De originele wettekst is hier te lezen:
http://www.bundesrat.de/SharedDocs/Drucksachen/2010/0601-700/699-10%2Cte...